Στις 24/04/2013 παρουσιάστηκε η εργασία με θέμα τα αυτοάνοσα νοσήματα και συγκεκριμένα τη ρευματοειδή αρθρίτιδα από μαθητές του β' έτους της ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών Κομοτηνής.
 
Κατεβάστε ολόκληρη την εργασία και την παρουσίασή της κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια:

ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Ο εγκέφαλος είναι το κύριο όργανο του κεντρικού νευρικού συστήματος που βρίσκεται μέσα στο κρανίο. Περιέχει πάνω από 100 δισεκατομμύρια νευρώνες και ζυγίζει 1,4 κιλά. Αποτελώντας το κέντρο του νευρικού συστήματος του σώματος, ο εγκέφαλος διαιρείται σε τμήματα:
τον κυρίως εγκέφαλο, τον εγκεφαλικό φλοιό, την παρεγκεφαλίδα, το εγκεφαλικό στέλεχος και μία κεντρική περιοχή που περιέχει το θάλαμο και τον υποθάλαμο.
 

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ TO AIDS
Το AIDS, Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, είναι μια ανίατη λοιμώδης νόσος που οφείλεται στον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus), ο οποίος προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, το σύστημα δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις, νεοπλασίες και άλλες ασθένειες. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί φάρμακο ούτε εμβόλιο για το AIDS. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα επιτυγχάνουν καθυστέρηση στην εξέλιξη της ασθένειας, αλλά όχι θεραπεία. Οι συνηθέστεροι τρόποι μετάδοσης του ιού είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς χρήση προφυλακτικού και μέσω χρήσης κοινών συρίγγων (όπως π.χ. κατά την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών). Λόγω της παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου, αυτή χαρακτηρίζεται ως πανδημία. Ο αριθμός των θυμάτων από AIDS εκτιμάται από 1,9-2,4 εκ. για το 2007 παγκοσμίως.


 

Γενικά στη χώρα μας από τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτει ότι η μέση διάρκεια της ανθρώπινης ζωής στην Αρχαία Ελλάδα κατά τον 4ο π.Χ αιώνα ήταν 30 περίπου χρόνια, ενώ στις Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ 13ου και 17ου αιώνα 20-40 χρόνια.
Από τις αρχές του 20ου αιώνα η κατά ομάδες ηλικιών δομή του πληθυσμού της Ελλάδος εμφανίζει συνεχή μείωση των παιδικών ηλικιών (0-14 χρονών) με αντίστοιχη αύξηση των γεροντικών ηλικιών (65 χρόνων και άνω). Αύξηση της αναλογίας των ηλικιωμένων στο γενικό πληθυσμό σημειώθηκε σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, όμως ο ρυθμός γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδος ήταν ο ταχύτερος σε σχέση με τις γειτονικές χώρες και τις χώρες Ε.Ο.Κ.
Έρευνες που έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια έχουν δώσει πολύτιμες δημογραφικές πληροφορίες για το γεροντικό πληθυσμό της χώρας.
Η πρώτη πληροφορία αναφέρεται στην προοπτική παρουσίας υψηλότερου ποσοστού υγιών μορφωμένων ηλικιωμένων ατόμων, στο μέλλον, σε σχέση με τα αντίστοιχα σημερινά ποσοστά αυτών των ομάδων.
Αυτή η προοπτική πρέπει να αποτελέσει πολύτιμη ευκαιρία για την ελληνική κοινωνία, που πρέπει να βρει τρόπους να στηρίξει τις δυνατότητες αυτού του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού και να επωφεληθεί από αυτές. Παράλληλα όμως η μικρότερη επιβίωση πολλών ηλικιωμένων με σοβαρές αναπηρίες ή άλλα προβλήματα υγείας, αποτελεί μία νέα κατάσταση που χρειάζεται μελέτη και σωστή αντιμετώπιση.

4ype-logo

logoYYKA custom

gdpr

  MedicinetII banner